Tipuri de epilare Laser / IPL
Există diferențe între diferite procedee de fotoepilare? Contează ce fel de aparat utilizează cabinetul / salonul pe care-l aleg pentru epilare definitivă?
Da și iarăși da.
În privința procedeelor. Unele tipuri de lasere s-au dovedit mai eficiente decât altele, unele au mai multe efecte secundare decât altele.
Pentru a ne putea informa corect pe o piață care abundă în saloane care fac ”epilare definitivă” este bine să culegem informații corecte, luate din studii medicale serioase sau din comunicatele unor instituții de prestigiu. De exemplu, FDA-ul (Food and Drug Administration – instituția care aprobă punerea pe piață a tuturor medicamentelor și dispozitivelor medicale în Statele Unite ale Americii) a permis utilizarea sintagmei de ”reducere pe termen lung a pilozității” de către producătorii de aparate laser cu Alexandrit și Diodă. Acest lucru a fost posibil deoarece, în multiple studii în care au fost urmăriți un număr mare de pacienți s-a dovedit cu certitudine eficiența pe termen lung a metodelor de epilare cu Alexandrit și Diodă și un ”posibil efect pe termen lung” pentru epilarea IPL sau cu laser Nd-YAG.
Pe lângă tipul de procedeu luminos, contează foarte mult și energia cu care se lucrează. Adică o energie mai mare va realiza o epilare mai eficientă decât o energie mai redusă. Chiar mai mult: dacă energia utilizată este prea mică, efectele ”epilării definitive” pot fi paradoxale, aceste energii reduse determinând o stimulare a creșterii părului. De exemplu: pentru un aparat de lumină intens pulsată se consideră că energia este eficientă pentru epilare dacă este de peste 40 J/cmp.
Pentru laserul Alexandrit, care este cel mai eficient dintre procedeele de fotoepilare, este suficientă o energie de 16-18 J/cmp pentru o epilare eficientă, iar pentru laserul Nd YAG energiile eficiente sunt în jurul a 30 J/cmp. Menționăm că aceste valori sunt orientative, ele putând suferi mici ajustări în funcție de culoarea părului care se dorește a fi îndepărtat (cu cât e mai închis la culoare cu atât mai bine răspunde și la energii mai mici) și de culoarea pielii (unui pacient cu piele mai închisă la culoare nu i se pot aplica energii atât de mari ca unui pacient cu piele deschisă la culoare, datorită efectelor secundare).
Dificil, nu? Și ajungem și la ultima dintre condițiile necesare unui tratament de epilare eficient : personalul care efectuează sau coordonează tratamentul de fotoepilare trebuie să fie bine instruit, să fie capabil să aprecieze tipul de piele pe care se vor aplica procedurile, să poată identifica în urma testelor cutanate posibilele complicații care pot apărea. De aceea, pentru utilizarea laserelor se acceptă doar coordonarea unui medic, în vreme ce dispozitivele de lumină intens pulsată care utilizează energii reduse (de până la 20 J/cmp) pot fi utilizate și de personal nemedical.
Și totuși… Pacienții vin la cabinet și spun că au fost recent la epilare definitivă cu lumină pulsată- cu energii mici și s-a văzut un efect de reducere a pilozității. Foarte adevărat. Pentru că pe termen scurt, aproape toate aparatele sunt eficiente (de aceea există aparate IPL pentru utilizare domestică – dar efectul lor durează doar puțin mai mult decât la epilarea cu ceară). Diferența o fac rezultatele pe termen lung. Cu un aparat performant și niște energii eficiente putem obține, pe anumite zone ale corpului, o reducere de peste 90 % a firelor de păr și aceasta să fie de foarte lungă durată (uneori nu sunt necesare ședințe de întreținere sau alte metode de epilare nici după 10 ani de la tratament).